Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Announcements Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου PDF Print

Παύλος Μπαριτάκης: Η Δημοτική Αρχή έχει προετοιμαστεί για μια δύσκολη θερινή περίοδο, αλλά απαιτείται η ετοιμότητα όλων

 

Το μείζον θέμα της πυροπροστασίας, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που αναμένεται δύσκολη, τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 28 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βιάννου και συντονίστηκε από τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Καρτσάκη συμμετείχαν μεταξύ άλλων:

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Ηραλείου, κ. Γεώργιος Δημητρακούδης, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου, κ. Σταύρος Δασκαλάκης, η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, κ Ελένη Πλουμίδη, ο Υποδ/της του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου, κ Κων/νος Τσικνάκης, ο Υπεύθυνος Δασοφυλακείου Βιάννου, κ Μανόλης Παντουβάκης, ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ Άνω Βιάννου, κ Μενέλαος Πετράκης, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δ. Βιάννου, οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας του Δ. Βιάννου καθώς και ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ Χαρίλαος Τριγωνάκης.

Ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης στην τοποθέτηση του, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα συμμόρφωσης των πολιτών στις υποδείξεις των πρόσφατων νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν τον καθαρισμό οικοπέδων και την σύνταξη μελετών πυροπροστασίας οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

«Η Δημοτική Αρχή, με άμεσες ενέργειες και αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί για μια δύσκολη θερινή περίοδο, ευρισκόμενη σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις λοιπές Υπηρεσίες, με στόχο την αποφυγή κάθε δυνατού κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν πύρινου μετώπου.

Έχει όμως μεγάλη σημασία και οι ίδιοι οι πολίτες να είναι συνειδητοποιημένοι και να ακολουθήσουν τις οδηγίες πυροπροστασίας που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του περασμένου Απρίλη. Πρέπει όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα και να συμβάλλουμε, ο καθένας από τη δική του πλευρά, ώστε ο Δήμος Βιάννου να μην βρεθεί αντιμέτωπος με το φαινόμενο των πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Καρτσάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα πρόληψης πυρκαγιών (κάμερες παρακολούθησης) και απομάκρυνσης καύσιμης ύλης, όπως υδραυλικά κινούμενα κλαδευτικά μηχανήματα μαζικής απομάκρυνσης καύσιμης ύλης.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεώργιος Δημητρακούδης αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνάμεις της Π.Υ. στην περιοχή της Βιάννου, επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης του έργου της Πυροσβεστικής από την τοπική κοινωνία μέσω των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, των Προέδρων Κοινοτήτων, αλλά και απλών πολιτών.

Η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης κ. Ελένη Πλουμίδη με τη σειρά της είπε ότι η Περιφέρεια δίνει μεγάλη σημασία στον φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Δ. Βιάννου και αναμένεται να υποστηρίξει δράσεις πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα ενεργοποιήσει μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς στα πλαίσια υλοποίησης έργων πρόληψης όπως η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων στην περιοχή της Σύμης, αλλά και καταστολής με υδροφόρες και κατασκευαστικά μηχανήματα έργου εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Υποδιοικητής Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου κ. Κώστας Τσικνάκης αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της ΕΛΑΣ για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και της επιβολής περιορισμών κατά την ώρα συμβάντος πυρκαγιάς, όπως επίσης και στην συμβολή της σε περίπτωση αναγκαιότητας προληπτικής εκκένωσης οικισμών.

Ο υπεύθυνος Δασοφυλακείου Βιάννου κ. Μανόλης Παντουβάκης ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα περίπολα πυρασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Βιάννου και υλοποιούνται εργολαβίες βελτιστοποίησης βατότητας δασικών δρόμων.

Ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ Άνω Βιάννου κ. Μενέλαος Πετράκης στάθηκε στο γεγονός πως στο παρελθόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο της έλλειψης αποθεμάτων νερού την ώρα συμβάντος πυρκαγιάς και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων μελλοντικά.

Ενώ, τέλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρίλαος Τριγωνάκης τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της επιβολής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας στις δασικές περιοχές κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τις μελισσοκομικές δραστηριότητες.

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA