Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ενημερωτική συνάντηση για την «Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων στο πλαίσιο της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βιάννου»
Ενημερωτική συνάντηση για την «Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων στο πλαίσιο της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βιάννου» PDF Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ενημερωτική συνάντηση για την «Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων στο πλαίσιο της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βιάννου»

Το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βιάννου», τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βιάννου, παρουσία του Δημάρχου κ. Παύλου Μπαριτάκη.

Πιο συγκεκριμένα έγινε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου, η ενημερωτική παρουσίαση – συνάντηση φορέων και υπηρεσιών, με την συμμετοχή μελών της ομάδας μελέτης της ένωσης των οικονομικών φορέων, με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε.».

Μια ομάδα που έχει αναλάβει - μετά από ανοικτό διαγωνισμό - την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Βιάννου» από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο είναι η αναθέτουσα Αρχή για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, στη διάρκεια της τοποθέτησης του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «η υπό σύνταξη μελέτη πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου, με γνώμονα την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων του.

Πρέπει επίσης να γίνει ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις καταστάσεις που διαμορφώνονται με την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, καθώς με την έναρξη λειτουργίας του, θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα, όχι μόνο για το Δήμο Βιάννου, αλλά και για ολόκληρη τη νότια Κρήτη».

Αμέσως μετά η κ. Κορνηλία Καλκοπούλου, χωροτάκτης μηχανικός, κοινός εκπρόσωπος της ένωσης φορέων που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους σύνταξης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) που θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να καθοριστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι – περιορισμοί δόμησης και κάθε μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται.

Ειδικότερα θα καθοριστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη ανάπτυξης και εξυπηρέτησης οικισμών, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών και οι χρήσεις γης.

Ακόμα θα καθοριστούν οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, τυχόν εύλογα στρατηγικά μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση κάθε Δημοτικής Ενότητας.

Η μελέτη θα είναι εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις των Ειδικών και Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και άλλων χωρικών ρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα και θα υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν οι απόψεις από όλους τους παραβρισκόμενους, ενώ δόθηκαν και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Σημειώνεται ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πλέον σημαντικό επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι Οικιστικές περιοχές (ΟΙΚ), οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.), οι περιοχές Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (Π.Ε.Κ.), καθώς και οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (Π.Ε.Χ.).

Αξίζει να επισημανθεί ότι όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την ανάλυση και την αξιολόγηση χωρικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων και διατυπωθούν εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης, αυτά θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι του δήμου, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μαρία Νερατζακη, ο επιβλέπων μηχανικός κ. Γιώργος Παπαμαστορακης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, η Διοίκηση του Α.Τ. Βιάννου και πολίτες του Δήμου. Ενώ εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος παραβρέθηκε η μηχανικός, μέλος της επιτροπής παρακολούθησης κ. Σταυρούλα Ζονώρου.

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA