Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Συμμετοχή του Δημάρχου Βιάννου στην Ημερίδα της «ΟΙΚΑΝΟΣ ΚοινΣΕπ»
Συμμετοχή του Δημάρχου Βιάννου στην Ημερίδα της «ΟΙΚΑΝΟΣ ΚοινΣΕπ» PDF Εκτύπωση

Παύλος Μπαριτάκης: «Αναγκαία η αύξηση της προσπάθειας, ώστε να προσφερθούν περισσότερες υπηρεσίες υγείας σε άτομα με αναπηρία»

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την «ΟΙΚΑΝΟΣ ΚοινΣΕπ» και ήταν αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, μετείχε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαριτάκης ήταν ένας εκ των ομιλητών της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία και την ανάγκη για την μεγαλύτερη στήριξη τους, σε ό,τι εχει να κάνει με την νοσηλεία κατ' οίκον και την αντιμετώπιση των προκλήσεων προκειμένου να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, παραμένοντας στο οικείο περιβάλλον τους.

Ο Δήμαρχος Βιάννου στη διάρκεια της τοποθέτησης του τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπαρχουν άτομα με αναπηρία που έχουν ανάγκη από τη στήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, την οποία δεν την έχουν - τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε- προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και μια ομαλή καθημερινότητα.

Επισήμανε ότι ζητούμενο για όλους είναι η υγειονομική κάλυψη, η πρόληψη και η προστασία προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση της προσπάθειας, ώστε να προσφερθούν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με έμφαση στην πρόληψη.
Ο Δήμος Βιάννου, μέσα από τις δικές του δυνάμεις στηρίζει πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και είναι άτομα με αναπηρία, προάγοντας την πρόληψη σαν καλή πρακτική Υγείας, μέσα από μια σειρά δράσεις που υλοποιούνται μέσα από το προσωπικό των Δομών του Δήμου.

Δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή και καλλιεργούν πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, θέτοντας την Υγεία στο επίκεντρο μιας κοινωνίας ενεργών & χρήσιμων πολιτών.

Ο πρωταρχικός στόχος του έργου αυτού που επιτελείται είναι να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης για τους ενήλικες με προβλήματα υγείας.

Ζητούμενο όμως είναι η συνεργατική προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι, για την υλοποίηση ενός συνολικού και ουσιαστικού σχεδίου, με στόχο την πραγματοποίηση ευεργετικών πρακτικών προς τους πάσχοντες», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση του επισήμανε την ανάγκη για την ενίσχυση φορέων όπως:

  • η ΚΟΙΝΣΕΠ ΟΙΚΑΝΟΣ - με περισσότερα μέτρα - από την πλευρά της Πολιτείας,
  • την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κονδύλια, προσωπικό και υποδομές,
  • την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας που βλέπουμε ότι οδεύει προς κατάρρευση
  • την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου για την ενίσχυση των Δομών Πρόνοιας,
προκειμένου να θέσουμε ακόμη πιο στέρεες βάσεις για εποικοδομητικές δραστηριότητες και συνεργασίες, προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Ώστε οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική ζωή εμποδίζεται από σωματικά ή ψυχικά αίτια να γίνει επιτέλους με τρόπο ουσιαστικό και με την απαιτούμενη πρόνοια.

«Απλοποιώντας την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία και απαλλάσσοντας τους από μια πρόσθετη ταλαιπωρία, η κοινωνική ευαισθησία και η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αποκτούν «σάρκα και οστά» προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι με αναπηρίες συνδέονται με κάθε έκφανση της ζωής τους, από τα πιο απλά έως τα πιο σπουδαία.

Βελτιώνοντας όμως στην πράξη την καθημερινότητά τους ερχόμαστε πιο κοντά στη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης και συμπεριληπτικής για όλους και όλες, δίνοντας την ελπίδα, την οποία έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπαριτάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μπαριτάκη είναι η παρακάτω:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε τα άτομα με αναπηρία αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού. Δυστυχώς είναι άτομα, τα οποία πολλές φορές δε φαίνονται.

Γιατί όλοι συνήθως έχουμε στο μυαλό μας μόνο τα άτομα με μια κινητική αναπηρία ή με νοητική υστέρηση.
Υπάρχουν όμως και άτομα που πάσχουν από κάτι που δε φαίνεται εκ πρώτης όψεως, όπως είναι τα καρκινοπαθή άτομα ή τα άτομα με κάποια ψυχική νόσο.

Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να στερηθούν βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η υγειονομική φροντίδα.

Είναι ομάδες που δεν ανήκουν στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά στο κομμάτι εκείνο του οποίου η συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή δυσχεραίνεται, είτε εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, είτε εξαιτίας σωματικής ή ψυχικής ή νοητικής ή αισθητηριακής αναπηρίας.

Μιλάμε για άτομα με αναπηρία, για πάσχοντες από σοβαρά παθολογικά προβλήματα, πάσχοντες από ψυχική νόσο και άλλες παθήσεις.

Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι γύρω μας που τους βλέπουμε, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα πως έχουν πρόβλημα. Είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι και κατά συνέπεια είναι και πολύ περισσότερες οι ανάγκες που υπάρχουν, άρα και τα μέτρα που απαιτούνται.

Μιλάμε για πολλές και διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με την πάθηση. Υπάρχουν για παράδειγμα γύρω μας, νέοι άνθρωποι, αλλά και ηλικιωμένοι που χρήζουν αυξημένης φροντίδας.

Μια φροντίδα που πρέπει να παρέχεται δωρεάν στα άτομα με αναπηρία.

Η Πολιτεία δυστυχώς - παρά τα προγράμματα που υπάρχουν και «τρέχουν», όπως είναι ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας- δεν έχει προσφέρει όσα απαιτούνται ως σήμερα για την πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών των ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.

Γιατί για παράδειγμα, μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπαρχουν μια σειρά από κριτήρια, εισοδηματικά, οικογενειακά κ.α. τα οποία αποκλείουν πολλούς συμπολίτες μας από αυτή τη φροντίδα.

Έτσι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη - συνδυαστικά ή μεμονωμένα - από τη στήριξη μιας Κοινωνικής Λειτουργού, από τη φροντίδα μιας νοσηλεύτριας και ενός φυσικοθεραπευτή, αλλά και από τη στήριξη μιας οικογενειακής βοηθού, που μπορεί να στηρίξει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά να εκπαιδεύσει και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ειδικά για περιοχές όπως είναι ο Δήμος Βιάννου, όπου ο πληθυσμός περιλαμβάνει κατά ένα μεγάλο μέρος του άτομα ηλικιωμένα, την ώρα που μιλάμε για μια περιοχή απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, ακόμη και για την βοήθεια στη σωστή χρήση των φαρμάκων.

Υπάρχουν άτομα που έχουν ανάγκη από τη στήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, την οποία δεν την έχουν - τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε- προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και μια ομαλή καθημερινότητα.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την κοινωνία εδώ και χρόνια έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, της οικονομικής ικανότητας και στη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Έχει οδηγήσει κατά συνέπεια και στην αδυναμία πολλών να ανταποκριθούν και στις ανάγκες που προκύπτουν για λόγους Υγείας.

Βλέπουμε ανθρώπους να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους. Να μην μπορούν να κάνουν τις θεραπείες που απαιτεί η κατάσταση της Υγείας τους. Να μην μπορούν να έχουν δίπλα τους κάποιον να τους βοηθήσει.

Ευτυχώς που υπαρχουν πρωτοβουλίες όπως η ΚΟΙΝΣΕΠ "Οικανός" που μέσα από τη δράση της συμβάλει ώστε εκατοντάδες πολίτες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια στο σπίτι τους, λαμβάνοντας την απαραίτητη φροντίδα και περιποίηση.

Να μπορούν να επωφελούνται από την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φροντίδας και νοσηλείας κατ' οίκον, στο οικείο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσα από ένα προηγμένο μοντέλο, με ασφαλή και αποτελεσματική ανθρωποκεντρική φροντίδα, με ουσιαστική νοσηλεία και ψυχοκοινωνική στήριξη για τους ίδιους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Δημοτική Αρχή Βιάννου.

Στόχος μας είναι να επιτευχθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των δημοτών μας που έχουν ανάγκη και χρήζουν στήριξης. Γιατί γνωρίζουμε ότι η ανεξάρτητη διαβίωση για τον καθένα και την καθεμιά είναι υποχρέωση μας και ύψιστη ευθύνη μας. Είναι δικαίωμα για όλους και ιδιαίτερα για αυτές τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Στα πλαίσια αυτά, οι Δομές του Δήμου με το προσωπικό που διαθέτει, υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα και επιμέλεια στους συνδημότες μας.

Μια προσπάθεια όμως που πρέπει να ενισχυθεί, καθώς οι ανάγκες είναι ολοένα και περισσότερες, την ώρα που τα κονδύλια έχουν συρρικνωθεί, με συνέπεια να μην επαρκούν.

Ζητούμενο για όλους είναι η υγειονομική κάλυψη, η πρόληψη και η προστασία προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση της προσπάθειας, ώστε να προσφερθούν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με έμφαση στην πρόληψη.
Ο Δήμος Βιάννου, μέσα από τις δικές του δυνάμεις στηρίζει πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και είναι άτομα με αναπηρία, προάγοντας την πρόληψη σαν καλή πρακτική Υγείας, μέσα από μια σειρά δράσεις που υλοποιούνται μέσα από το προσωπικό των Δομών του Δήμου.

Δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή και καλλιεργούν πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, θέτοντας την Υγεία στο επίκεντρο μιας κοινωνίας ενεργών & χρήσιμων πολιτών.

Ο πρωταρχικός στόχος του έργου αυτού που επιτελείται είναι να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης για τους ενήλικες με προβλήματα υγείας.

Ζητούμενο όμως είναι η συνεργατική προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι, για την υλοποίηση ενός συνολικού και ουσιαστικού σχεδίου, με στόχο την πραγματοποίηση ευεργετικών πρακτικών προς τους πάσχοντες.

Για αυτό κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για την ενίσχυση φορέων όπως:

  • η ΚΟΙΝΣΕΠ ΟΙΚΑΝΟΣ - με περισσότερα μέτρα - από την πλευρά της Πολιτείας,
  • την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κονδύλια, προσωπικό και υποδομές,
  • την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας που βλέπουμε ότι οδεύει προς κατάρρευση
  • την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου για την ενίσχυση των Δομών Πρόνοιας,
προκειμένου να θέσουμε ακόμη πιο στέρεες βάσεις για εποικοδομητικές δραστηριότητες και συνεργασίες, προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Ώστε οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική ζωή εμποδίζεται από σωματικά ή ψυχικά αίτια να γίνει επιτέλους με τρόπο ουσιαστικό και με την απαιτούμενη πρόνοια.

Απλοποιώντας την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία και απαλλάσσοντας τους από μια πρόσθετη ταλαιπωρία, η κοινωνική ευαισθησία και η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αποκτούν «σάρκα και οστά» προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι με αναπηρίες συνδέονται με κάθε έκφανση της ζωής τους, από τα πιο απλά έως τα πιο σπουδαία.

Βελτιώνοντας όμως στην πράξη την καθημερινότητά τους ερχόμαστε πιο κοντά στη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης και συμπεριληπτικής για όλους και όλες, δίνοντας την ελπίδα, την οποία έχουν περισσότερο ανάγκη».

Click image to open!
Click image to open!

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA