Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Παύλος Μπαριτάκης: Έδωσε απαντήσεις για όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» του Δήμου Βιάννου
Παύλος Μπαριτάκης: Έδωσε απαντήσεις για όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» του Δήμου Βιάννου PDF Εκτύπωση

Στα «μέτωπα» τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Ο κ. Μπαριτάκης, τέσσερις μήνες μετά από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής του δήμου Βιάννου, έκανε έναν άτυπο απολογισμό στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο Δήμος, στην ανάγκη για τη διασύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελίου με την περιοχή, στην αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και στην προστασία του νότιου παραλιακού τμήματος, μέσα από μια ταυτόχρονη ήπια τουριστική ανάπτυξη. Πιο αναλυτικά ο κ. Μπαριτάκης είπε:

Για τη διασύνδεση με το νέο αεροδρόμιο

Η σύνδεση της Βιάννου είναι ένα αίτημα διαχρονικό, ειδικά τώρα με το νέο αεροδρόμιο, σημείωσε ο Δήμαρχος Βιάννου.
«Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και στην ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να υπαρχει ενας σχεδιασμός κεντρικά από την κυβέρνηση. Είναι αναγκαία η χρηματοδότηση γιατί η κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου που φτιάχνεται, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Κρήτης. Πρέπει όμως να δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλες τις περιοχές του νησιού.
Όλα αυτά τα απαραίτητα έργα πρέπει να γίνουν απο την Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι - όπως ειναι αντιληπτό - έχουν ένα μεγάλο κόστος. Όμως μέσα στο σχεδιασμό ενός τέτοιου έργου, που αλλάζει τη λογική των περιοχών του νησιού, είναι επιβεβλημένο να υλοποιηθούν με τρόπο που θα στηρίξει όλους τους Δήμους.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας. Έχουμε μελέτες για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και των περιοχών της Βιάννου.

Για αυτό λέμε ότι θέλουμε έναν καλό δρόμο, προκειμένου με τις ήπιες παρεμβάσεις και οι υποδομές που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο να πετύχουμε την σωστή ανάπτυξη του Νότου, με επισκεψιμότητα, ανάπτυξη και ορθό οικονομικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μπαριτάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι: «Αυτές οι επενδύσεις για την Πολιτεία δημιουργούν υπεραξία και οφέλη, τα οποία θα τα εισπράξει πολλαπλώς. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη κάθε τομέα - πέραν του Τουρισμού - όπως είναι ο Πρωτογενής Τομέας.

Γιατί ο Πρωτογενής Τομέας είναι ένας οικονομικός πυλώνας που δεν πρέπει να τον χάσουμε και πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται. Τουρισμός και Πρωτογενής Τομέας πρέπει να συνυπάρξουν, μέσα σε ένα προσφερόμενο πλαίσιο, τελείως διαφορετικό από αυτό που προσφέρει το βόρειο τμήμα της Κρήτης. Για αυτό και γίνονται τόσες επενδύσεις στα νότια το τελευταίο διάστημα».

Για τα λιμενικά καταφύγια

Σε σχέση με τα δυο λιμάνια στο Δήμο Βιάννου ο κ. Μπαριτάκης είπε πως με τη δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης που δημιουργείται για τα λιμάνια του Νομού Ηρακλείου αναμένει την επίλυση των προβλημάτων.

«Εμείς έχουμε σχετικές μελέτες για τη βελτίωση του παραλιακού μετώπου Καστριου - Κερατοκάμπου και των λιμανιών και μάλιστα είμαστε και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα. «Για τη συγκεκριμένη μελέτη, από το Υπουργείο μας είπαν μάλιστα πως είναι από τις ελάχιστες μελέτες που υπάρχουν σε επίπεδο χώρας και είναι τόσο ολοκληρωμένες. Έτσι πλέον περιμένουμε να δούμε να προχωρά η χρηματοδότηση της. Ενώ ξεκίνησε ήδη και η ακτομηχανική μελέτη για την παραλία της Άρβης από τον ΟΛΗ, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Πρέπει να προστατεύσουμε τις ακτές μας. Εμείς στο βαθμό που μπορούμε το αξιοποιούμε κάθε εργαλείο και δύναμη την οποία έχουμε. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις από την Πολιτεία για σχετικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα».

Για την κλιματική κρίση

Ερωτηθείς για το ζήτημα του νερού και την κλιματική κρίση ο κ. Μπαριτάκης λέει πως οι συνέπειες είναι καθημερινό πρόβλημα για ένα Δήμο όπως η Βιάννος, που έχει πολλές αγροτικές καλλιέργειες (ελαιώνες, υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, μπανανοπαραγωγή κ.α.).

«Προσπαθούμε με μέτρα που έχουμε λάβει, αλλά είναι ένα βάρος που δεν μπορεί να το σηκώνει αποκλειστικά η Δημοτική Αρχή, τη στιγμή που ο υδροφόρος ορίζοντας είναι περίπου 30% χαμηλότερα αυτή τη στιγμή, σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να στηριχθούμε. Για αυτό πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν τα έργα υποδομών που έχουμε στο πλάνο, όπως είναι τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές στην περιοχή μας, ώστε να μπορούμε και να συγκεντρώνουμε το χειμερινό νερό ώστε να βγάλουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Ήδη έχουμε ένα «ώριμο» έργο, το φράγμα Αμιρών - Αγίου Βασίλειου και το οποίο είναι στα χέρια του αρμόδιου Υπουργείου, περιμένοντας τη χρηματοδότηση του. Αν δεν γίνουν αυτά τα έργα, θα ερημώσει ο τόπος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όπως έχουμε πει και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης που στηρίζει την προσπάθεια μας», είπε ο κ. Μπαριτάκης που τόνισε ότι παράλληλα γίνεται προσπάθεια και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την άντληση του νερού, το οποίο είναι το φθηνότερο δυνατό προς όφελος των δημοτών και μόνο.

«Αν δε στηριχθεί η Βιάννος, που είναι ένας τόπος ο οποίος κρατά τους νέους που επενδύουν στις αγροτικές περιοχές του, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν, με οδυνηρές πολλαπλές συνέπειες για την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τα αιολικά πάρκα

Παράλληλα ο κ. Μπαριτάκης αναφέρθηκε και στις κινήσεις του Δήμου, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως είπε ο Δήμος Βιάννου συμμετέχει στην πρωτοβουλία της «Μινώα Ενεργειακή».

«Θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία δημιουργίας ενός δικού μας φωτοβολταικού πάρκου για να μπορέσουμε να δώσουμε σε ευάλωτο πληθυσμό δωρεάν ενέργεια, αλλά να παρέχουμε ενέργεια σε υποδομές μας, όπως είναι τα δημοτικά κτίρια, τα δημοτικά σχολεία, τα αντλιοστάσια και ο δημοτικός φωτισμός. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν, ώστε η Δημοτική Αρχή να πετύχει αυτό το στόχο», σημείωσε.

Για τη νέα ιστοσελίδα

Ο Δήμαρχος Βιάννου στάθηκε και στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της επικοινωνίας με τους πολίτες, μέσα από τη νέα δυναμική ενημερωτική ιστοσελίδα που θα βγει στον «αέρα» τις επόμενες ημέρες.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπαριτάκης, μέσα από το νέο αναβαθμισμένο ιστότοπο του Δήμου, ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις, τις δραστηριότητες και τις ανακοινώσεις που θα βγαίνουν, να μαθαίνει για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του Δήμου, την Ιστορία και τον Πολιτισμό του, αλλά και να επικοινωνεί με τις Υπηρεσίες. Θα είναι ένα ακόμη βήμα για να μπορεί άμεσα ο δημότης να εκφράζει την άποψη του και τις προτάσεις του, για όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Για τα απορρίμματα

Τέλος τόνισε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος για την ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού, με προσλήψεις που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου, μέσα από το νέο τράκτορα του Δήμου, καθώς και για την εγκατάσταση ενός νέου σταθμού μεταφόρτωσης, στον οποίο θα πηγαίνουν τα απορρίμματα.

Μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, μέσω του ΕΣΔΑΚ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, την ώρα που είναι έτοιμες και οι μελέτες των νέων Βιολογικών Καθαρισμών της Εμπάρου, της Ψαρή Φοράδας, του Κεφαλοβρυσίου και άλλων χωριών του Δήμου.
 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA