Την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Βιάννου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει, είχε ο Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης για την προετοιμασία της Αντιπυρικής Περιόδου 2025 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη που προϊστατο της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σύσσωμη η Τοπικής Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ο κ. Μπαριτάκης στάθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βιάννου, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας του.
Πρώτα απ΄όλα τέθηκε επί τάπητος το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας και τα σοβαρά κενά στην πυροπροστασία, ζητώντας την ουσιαστική και άμεση στήριξη του Υπουργείου. Ένα από τα βασικά μας αιτήματα είναι η επέκταση της περιόδου απασχόλησης των εποχικά εργαζόμενων στον τομέα της πυροπροστασίας από πέντε σε επτά μήνες, ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη της αντιπυρικής περιόδου με επάρκεια.
Παράλληλα, τονίστηκε από το Δήμαρχο Βιάννου η ανάγκη για στήριξη των εθελοντικών ομάδων, που αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην Πολιτική Προστασία. Ζητήσαμε επίσης τη θεσμοθέτηση ευέλικτων διαδικασιών για παρεμβάσεις όπως ο καθαρισμός ή η διάνοιξη δρόμων, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε άμεσα.
Επιπλέον, πρότεινε την επέκταση της περιόδου κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον έναν μήνα που ισχύει σήμερα, σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να καταστεί δυνατόν και να υλοποιούνται αναγκαίες παρεμβάσεις με την απαιτούμενη οικονομική στήριξη. Μάλιστα, υπήρξε ενημέρωση ότι το Υπουργείο ήδη επεξεργάζεται σχετικές ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Μπαριτάκης επέμεινε επίσης στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βιάννου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε Μέσα, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στον κρίσιμο ρόλο του με επάρκεια.
Τέλος, ζήτησε χρηματοδότηση για την προμήθεια απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως τσιπάκια, ισοπεδωτές και υδροφόρες, που είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την άμεση επέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Και κατέληξε λέγοντας πως ο Δήμος Βιάννου συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα να διεκδικεί όλα όσα δικαιούται, επιτελώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης το καθήκον του απέναντι στους πολίτες, ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου και στη στενή συνεργασία που απαιτείται για την προστασία του τόπου και την ασφάλεια των πολιτών.