ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Στην τέταρτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Βιάννου

Στην τέταρτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Βιάννου

Στόχος να τεθεί σε σωστή βάση το ζήτημα της βιωσιμότητας των Δήμων με τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων
Παύλος Μπαριτάκης - Δήμαρχος Βιάννου

Στην τέταρτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ, ενόψει του πρώτου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028, με τη συμμετοχή των αιρετών της Κρήτης, μετείχε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν μια σειρά από θέματα που μεταξύ άλλων αφορούσαν κατά κύριο λόγο την οικονομική ενίσχυση των Δήμων και τη βιωσιμότητα τους μπροστά στις προκλήσεις που βρίσκονται, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης με την ταυτόχρονη αύξηση των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, ο κ. Μπαριτάκης έθεσε αρχικά το θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, της ενίσχυσης τους και της διασφάλισης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου από το οποίο θα μπορούν οι Δήμοι να παρεμβαίνουν σε δράσεις καθημερινότητας, όπως είναι η οδοποιία, οι ασφαλτοστρώσεις και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

Είναι ένα δίκαιο αίτημα, η έκτακτη χρηματοδότηση που ζητούν οι Δήμοι, τουλάχιστον για φέτος, με τρεις έκτακτες ΚΑΠ, και αυτό για την ΚΕΔΕ πρέπει να είναι μια γραμμή ανυποχώρητη

σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Βιάννου στάθηκε στο λάθος της κατάργησης των σχολικών Επιτροπών που έχει δημιουργήσει τεράστια θέματα στην καθημερινότητα, καθώς, όπως επισήμανε οι Δήμοι έχουν επιβαρυνθεί με τα προβλήματα με τα οποία ασχολούνταν οι σχολικές Επιτροπές με τη διαδικασία να ήταν πολύ πιο απλή.

Επισήμανε την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στους Δήμους, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της στελέχωσης των Δήμων, ειδικά σε ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους, όπως είναι αυτές της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Και βέβαια τόνισε την αναγκαιότητα για τη βελτίωση της ρύθμιση των 60 δόσεων. Όπως τόνισε, αν δε γίνει ελκυστική ώστε να μπορούν οι πολίτες, έχοντας περισσότερα κίνητρα να μετέχουν στη διαδικασία, μπαίνοντας με διαγραφή των προσαυξήσεων, τότε το μέτρο δε θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να τεθεί σε σωστή βάση το ζήτημα της βιωσιμότητας των Δήμων με τη διασφάλιση των πόρων που προβλέπονται από το Νόμο 3852 του 2010. Πλέον έχουν τελειώσει τα μνημόνια και θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πλήρη στήριξη, στη βάση του χρηματοδοτικού πλαισίου, που είχε διαμορφώσει ο Νόμος Καλλικράτη.

Δεν είναι δυνατόν από τα 6 δις ευρώ που προβλέπονται βάσει του νόμου του Καλλικράτη, οι Δήμοι να λαμβάνουν μόλις 1.7 δις ευρώ. Για αυτό και είμαστε στη διαδικασία της αναδιαμόρφωσης του πλαισίου ενόψει του Συνεδρίου της Ρόδου, όπου εκεί, παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας του τόπου θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενίσχυσης των Δήμων.

Και αυτό γιατί στους Δήμους έχουν περιέλθει πολλές αρμοδιότητες χωρίς όμως τους πόρους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Κανείς δε λέει όχι στην ανάληψη μιας ευθύνης πχ για τα αδέσποτα ζώα ή την πυροπροστασία. Όμως δεν είναι δυνατόν με μια νομοθετική ρύθμιση και χωρίς πόρους να καταφέρουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την κοινωνία. Κατά συνέπεια ο ρόλος των Δήμων είναι κομβικής σημασίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και των προκλήσεων που υπάρχουν

κατέληξε λέγοντας ο κ. Μπαριτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Βιάννου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καθώς ο κ. Κυρίζογλου καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό βανδαλισμού που καταγράφηκε στο Δήμο Βιάννου, αλλά και την καταστροφή των οχημάτων του Δήμου Μαλεβιζίου, στηρίζοντας τους Δημάρχους και τονίζοντας πως αυτά τα γεγονότα δεν πτοούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το έργο που επιτελεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Email
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
pdf