ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Παύλος Μπαριτάκης από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο

Π. Μπαριτάκης από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο: «Με ουσιαστική χρηματοδότηση οι Δήμοι θα είναι πιο αποτελεσματικοί για τους πολίτες»

Το δικό του μήνυμα για τις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου Δήμοι όπως αυτός της Βιάννου, να είναι πιο αποτελεσματικοί για τους πολίτες, έστειλε από τη Ρόδο ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου και στα πλαίσια ειδικής συνεδρίασης για τους ορεινούς Δήμους- παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κώστα Κυρανάκη – ο κ. Μπαριτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα που ταλανίζουν περιοχές, με τα χαρακτηριστικά της Βιάννου, δηλαδή Δήμους μικρούς, ορεινούς με συγκεκριμένα πληθυσμιακά δεδομένα και ιδιαιτερότητες.

Ο Δήμαρχος Βιάννου τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σαφώς υπάρχουν μεγάλες και διακριτές διαφορές με τους άλλους νησιωτικούς – και όχι μόνο- Δήμους.

«Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας μικρός, ορεινός Δήμος στην Κρήτη. Τα προβλήματα είναι πολλά και σαφώς υπάρχουν μεγάλες και διακριτές διαφορές με τους άλλους νησιωτικούς Δήμους. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι ορεινοί Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που ενδεχομένως οι άλλοι νησιωτικοί Δήμοι να μην τα έχουν.
Καταρχήν ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η λειψυδρία. Στο Δήμο Βιάννου από τις 50 γεωτρήσεις, οι 12 έχουν στερέψει, άλλες 12 έχουν μειωμένη ποσότητα νερού και καλείται ο Δήμαρχος μόνος, να δώσει λύσεις σε μια περιοχή που είναι η πρώτη παραγωγική στη χώρα σε πρώιμα κηπευτικά», είπε ο Δήμαρχος Βιάννου, επισημαίνοντας πως αν δεν υπάρξει παραγωγή κηπευτικών στην περιοχή, τότε η υπόλοιπη Ελλάδα θα έχει πρόβλημα, από αυτή την έλλειψη.

Ενώ τόνισε και το ζήτημα με την ελαιοκαλλιέργεια, λέγοντας πως η Βιάννος είναι από τις πρώτες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, με 2 εκ. ελαιόδεντρα, εκ των οποίων ήδη το 40% έχει ξεραθεί.

«Δεν υπάρχει καμία μέριμνα, την ώρα που θα έπρεπε να έχουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Τα 150.000 ευρώ που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι όχι μόνο ελάχιστα, αλλά δεν έχουνε εγκριθεί ακόμη για να αξιοποιηθούν.
Σε σχέση δε με την ορεινότητα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα ειδικό διαχειριστικό, χρηματοδοτικό σχέδιο. Όπως υπάρχουν τα προγράμματα που αφορούν τους μεγάλους Δήμους, θα πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, ώστε να μπορούν και οι μικρές περιοχές να έχουν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να το αξιοποιούν για παρεμβάσεις, είτε σε οδοποιία, είτε σε δίκτυα άρδευσης, είτε σε άλλες υποδομές», σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης.

Ο Δήμαρχος Βιάννου έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων σε σχέση με το ΕΣΠΑ

«Δεν μπορεί ο Δήμος Βιάννου να υποβάλλει μια αίτηση για ένα πρόγραμμα και να λένε ότι δεν μπορεί αυτό να προκριθεί λόγω χαμηλής βαθμολογίας, αφού ο Δήμος δεν έχει κόσμο.
Είμαστε μικροί, είμαστε λίγοι. Αν αυτό είναι όμως το κριτήριο για να ενταχθεί κάποιος στο ΕΣΠΑ ή να αποκλειστεί όπως εμείς που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε κόσμο, τότε πραγματικά αναρωτιόμαστε όλοι τι συμβαίνει ή τι θα πρέπει να συμβεί, την ώρα που αντιμετωπίζουμε απίστευτη γραφειοκρατία. Έχουμε 30-40 μελέτες ώριμες αυτή τη στιγμή και δε βρίσκουμε χρηματοδότηση από πουθενά», δήλωσε ο κ. Μπαριτάκης, που δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και στο κόστος της Πολιτικής Προστασίας λέγοντας πως:

«Σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Κρήτη είναι νησί. Κάποιοι μια θεωρούν ηπειρωτική περιοχή. Είμαστε όμως ένα νησί και με μεγάλα προβλήματα.
Έχουμε ανάγκη το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Είναι μια κατάσταση για όλους, αγρότες, παραγωγούς, κτηνοτρόφους κ.α. δύσκολη, μιας και το κόστος είναι υπερδιπλάσιο για να μπορέσουν να καλλιεργήσου ή να ταΐσουν τα ζώα τους.
Την ίδια ώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι και με το αυξημένο κόστος Πολιτικής Προστασίας. Και το καλοκαίρι και το χειμώνα, χωρίς να έχουμε καμία ενίσχυση», είπε ο Δήμαρχος που κατέληξε τονίζοντας ότι:

«Ζητούμενο για όλα τα προβλήματα και κοινός παρονομαστής ειναι η ουσιαστική ενίσχυση και η οικονομική στήριξη των Δήμων, ειδικά των μικρών ορεινών, όπως είναι η Βιάννος. Και φυσικά να μειωθεί η γραφειοκρατία. Αν γίνει αυτό τότε όλοι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τους πολίτες μας».

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, ολοκληρώνονται σήμερα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Email
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
pdf